T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / SİNCAN - Kazım Karabekir İlkokulu

REHBERLİK SERVİSİ

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BİLİNÇLİ İNTERNET KULLANIMI

 

 
 


*İlkokul dönemi çocukların ilk defa uzun süreli ailelerinden ayrı kaldıkları ve bağımsız şekilde hareket etmeleri gereken dönemlerdir. Bu dönemde öncelikle onların okul, öğretmenler, sınıf arkadaşları, okul servisi gibi yeni ortam ve kişilerle kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın.

*Arkadaş edinme, ilişkilerini sürdürme, paylaşma, empati kurma gibi davranışları geliştirmesi için onu destekleyin.

*Arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak ortak oyunlar ve aktiviteler planlamalarını sağlayın.

*Eve geldiğinde ona zaman ayırarak okulda geçirdiği zaman, gün içinde yaşadığı olaylar ve hissettiği duygular hakkında konuşmaya çalışın.

*Arkadaşlarını ve ailelerini tanımaya çalışın. Onları evinize davet ederek birlikte zaman geçirmelerini sağlayın.

*Çocuklar özellikle bu dönemde sınır koyma ve sorumluluk almayı öğrenmelidir. Eve gelme saati, ders çalışma süresi, oyun oynama süresi, uyku saati, sağlıklı beslenme, hijyen gibi konularda çocukların sınırlarını bilmesini ve evin kurallarına uymasını sağlayın.

*Odasını toplaması, ödevlerini ve projelerini zamanında bitirmesi gibi konularda sorumlulukları alması ve bunları sürdürmesini sağlayın.

*Bu yaşlarda telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik cihazların çocukların odasında olması sakıncalıdır. Bu nedenle internetin evin ortak kullanım alanlarında ve aile kontrolünde kullanılmasını sağlayın.

*Evde çocuklarınızın kullandıkları bilgisayar, tablet ve telefonlara aile koruma paketi yüklemeli ve bu uygulamaların amaçlarını onlarla paylaşmalısınız.

*Çocuklarla internette zaman geçirmeye çalışın. Mesela; birlikte dijital oyun oynayabilir, bilmediğiniz oyunları size öğretmelerini isteyebilirsiniz.İnternet ortamında geçirdikleri zaman ile ilgili çocuklarınız ile konuşun. Sanal ortamdaki arkadaşlarını, oynadıkları oyunları ve oyundaki geldikleri seviye gibi konular hakkında konuşarak bu ortamlarda neler yaşadıklarını öğrenebilirsiniz.

*İnternet ve cep telefonunun boş zaman geçirme aktivitesi olmadığını anlatın. Ailesiyle, arkadaşlarıyla ya da kendisi ile baş başa kalıp internet dışında da bir hayatın var olabileceğini hissetmesini sağlayın. Çocukların arkadaşlarıyla sadece internette değil yüz yüze iletişim kurabilecekleri ve paylaşım yapabilecekleri ortamlarda da buluşmasını sağlayın. Yüz yüzeyken oyunlarının daha heyecanlı, sohbetlerinin daha neşeli olduğunu göreceklerdir.

*Ekran karşısında günlük geçirdikleri süreyi sınırlandırın. İnternet ortamında geçirdikleri zamanı denetlemeye çalışın. Bu sürenin ilkokul yaş grubu için günlük en fazla 1,5 saat olmasını gerektiğini unutmayın. Çocuğunuza internet ve akıllı telefonların uzun süre kullanıldığında verebileceği zararları anlayabileceği şekilde anlatın. Bu dönemdeki çocuklar için görseller de kullanabilirsiniz. Ekran karşısında çok uzun süre geçirmenin zamanla, hantal bir vücut, kilo alma ve gelişiminde gerileme gibi dış görünüşe de olumsuz etkileri olabileceğini anlatın.

*Ders çalışırken, yemek yerken, uyumaya çalışırken, biri ile sohbet ederken dijital araçlardan uzak durması gerektiğini anlatın.

*KİTAP OKUMASINI VE SİZE ANLATMASINI SAĞLAYIN, OKUDUĞU KİTAPLAR İLE İLGİLİ SOHBET EDİN.

*İnternet ortamlarına aktarılan bilgilerin çok çabuk kopyalanabildiğini bu yüzden kişisel ve ailevi özel bilgilerinizi internet ortamında paylaşılmaması gerektiğini anlatın. Karşılaştıkları herhangi bir tehlike, siber zorbalık durumunda sizden mutlaka destek almaları gerektiği bilgisini onlarla paylaşın. *ÇOCUKLARINIZIN BU DÖNEMDE SİZİ ÖRNEK ALDIKLARINI UNUTMAYIN. BU NEDENLE SİZ DE TEKNOLOJİ KULLANIMINIZA DİKKAT EDİN. ONLARLA İLETİŞİM HÂLİNDEYKEN TELEFONUNUZA BAKMANIZ KENDİSİ İLE İLGİLENMEDİĞİNİZİ VE ÖNEMSENMEDİĞİNİ HİSSETTİRİR.

*Teknoloji kullanımı ile ilgili uygulanacak sınır ve kuralları çocuğunuzla birlikte belirleyin. Sınır ve kuralları onun internet üzerinde kontrol sağlaması için belirlediğinizi ona açıklayın. Belirlenen kurallara uyulmadığı takdirde neler olabileceğini önceden konuşun. İnternet ve çocuklar arasında popüler olan video oyunları hakkında bilgi sahibi olun. Bu etkinliklere çocuklarınızla birlikte katılın. Onlarla internet ortamında zaman geçirmek iletişim, etkileşim, aile bağları, güven ve aranızdaki paylaşımı arttıracaktır.

*İnternet ortamı dil öğrenme, kodlama ve yazılım, tasarım, dijital fotoğrafçılık, dijital müzik gibi alanlarda kendilerini geliştirmleri için fırsatlar sunar. Çocuklarınızın internetin sağladığı bu fırsatlardan yararlanmasını sağlayın. Çocukların evin dışında ve okulda dijital araçları nasıl kullandığını öğrenin. Bunun üzerine konuşmak yararlı olacaktır. Bu konuda öğretmenleri ile iletişim hâlinde olmak önemlidir.

*İnternet ve dijital teknolojilerin yanlış ve aşırı kullanımı hiç şüphesiz en çok sağlıklı yaşam tarzına zarar vermektedir. Bu durum fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda sorunlara ya da zorluklara sebep olmaktadır. Özellikle kritik gelişim dönemindeki çocuklarımız için telafisi uzun yıllara mal olacak zararların önüne geçmek amacıyla erken yaşlardan itibaren evimizde sağlıklı yaşam tarzı konusunda dikkatimizi yoğunlaştırmamız önemlidir. Bu sebeple şunlara dikkat edilmelidir;

*Sağlıklı yaşam tarzı ile ilgili temel bilgilere evdeki herkesin sahip olması önemlidir. Çocuklarımızı başta uyku, beslenme ve spor olmak üzere sağlıklı yaşam tarzı ile ilgili yaşlarına ve gelişimlerine uygun bilgilerle donatmamız faydalı olacaktır. Evdeki herkesin sağlıklı yaşam tarzının gereklerine uyması, SADECE ÇOCUKLARIMIZDAN DOĞRU DAVRANIŞLARI BEKLEMEYİP DOĞRU DAVRANIŞLARI EN ÇOK AİLELERİ OLARAK BİZLERİN GÖSTERMESİ ONLAR İÇİN DAHA ETKİLİ OLACAKTIR. Sağlıklı bir yaşam tarzı sistemli bir şekilde alışkanlıklar haline geldiğinde internet ve dijital teknolojinin zarar verecek nitelikte hayatımızı işgal etmesi pek mümkün olmayacaktır

Kazım Karabekir İlkokulu

Rehberlik Servisi

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.01.2023 - Güncelleme: 05.09.2023 19:45 - Görüntülenme: 105
  Beğen | 0  kişi beğendi